«H εφαρμοστική δυναμική των θεωριών μάθησης στη διδακτική διαδικασία»


Δημοσιευμένα: Oct 26, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
διδασκαλία θεωρίες μάθησης διδακτική εφαρμοστικότητα
Ιωάννης Μόσχος Φύκαρης
Περίληψη

O αναστοχασμός και η δόμηση νέων νοημάτων από υπάρχουσες ή από αναδυόμενες καταστάσεις, λειτουργούν ως καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας. Καθεμία, όμως, διδασκαλία χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της μοναδικότητας και του ανεπανάληπτου. Τα δεδομένα της, επομένως, διαφοροποιούνται και χρήζουν ανάλογης, κάθε φορά, αντιμετώπισης και προσέγγισης. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη θεωριών μάθησης, η καθεμία από τις οποίες αποτελεί μια ολοκληρωμένη συστηματική άποψη για τη φύση της διαδικασίας, μέσω της οποίας οι άνθρωποι αυξάνουν την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τον εαυτό τους, αλλά και το κοινωνικοπολιτισμικό περιβάλλον, στο οποίο εντάσσονται. Ως εκ τούτου, ο κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να έχει υπόψη του τη λειτουργικότητα των θεωριών μάθησης, με την αξιοποίηση των οποίων θα επιχειρεί τις ανάλογες μαθησιακές προσαρμογές της κάθε διδασκαλίας του. Την αναγκαιότητα αυτή επιχειρεί να αναδείξει το παρόν δημοσίευμα, επιδιώκοντας τον λειτουργικό συγκερασμό της εφαρμοστικής δυναμικής επιμέρους θεωριών μάθησης στην καθημερινή διδακτική πρακτική.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ιωάννης Μόσχος Φύκαρης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Ιωάννης Φύκαρης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο γνωστικό αντικείμενο "Διδακτική Μεθοδολογία". Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος του European Diploma of Education and Teacher's Training της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Φιλοσοφίας. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διετέλεσε Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χαλκιδικής και Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πιερίας. Έχει, επίσης, διδάξει στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και συγγράψει οκτώ βιβλία παιδαγωγικού προσανατολισμού, ενώ σειρά άρθρων του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ(2015)Θέματα παιδαγωγικής επιστήμης, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ(2014)Εκπαιδευτική και διδακτική προσέγγιση των ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ(2014)Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ(2014)Όρια και δυνατότητες της σύγχρονης διδασκαλίας, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ(2014)Τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών και διδακτική μεθοδολογία, Εκδόσεις Κυριακίδη Μονοπρόσωπη ΙΚΕ(2010)Σύγχρονες διαστάσεις του διδακτικού έργου και ρόλου του εκπαιδευτικού, Κυριακίδη Αφοί(2008)Οι κατ' οίκον εργασίες ως διδακτική στρατηγική, Κυριακίδη Αφοί(2005)Ο περιβάλλων κόσμος και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, Επίκεντρο(2002)Τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία στην ελληνική εκπαίδευση, Κυριακίδη Αφοί(2001)Ο περιβάλλων κόσμος και η περιβαλλοντική εκπαίδευση, Παρατηρητής(1998)Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, Κυριακίδη Αφοί Συμμετοχή σε συλλογικά έργα(2013)Διαφοροποιημένη διδασκαλία, Πεδίο(2010)Οι κατ' οίκον εργασίες στο ελληνικό σχολείο σήμερα, Γρηγόρη
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)