Σχεδιασμός, Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Διαδραστικής Ψηφιακής Ιστορίας σχετικά με την Αποφυγή Σπατάλης Τροφίμων στο Νηπιαγωγείο - Χατζηνικόλα, Χαριστούλα; Κρητικός , Γεώργιος; Παπαβασιλείου, Βασίλειος (Έρευνα για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, 2023)
Στο ελληνικό νηπιαγωγείο, η υγιεινή διατροφή προωθείται μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο της βιωματικής μάθησης και της διαθεματικότητας, ενώ την ευθύνη της διατροφής των νηπίων έχει η οικογένεια. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να διαπιστωθεί η βελτίωση του εγγραμματισμού των τροφίμων των νηπίων και ειδικότερα η κατανόηση της έννοιας της σπατάλης τροφίμων, μέσα από την εφαρμογή μίας διαδραστικής ψηφιακής ιστορίας. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μία ελέγχου και μία πειραματική. Η ομάδα ελέγχου συμμετείχε σε μία παραδοσιακή διδασκαλία σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη σπατάλη τροφίμων. Η πειραματική ομάδα συμμετείχε στην εξέλιξη μίας διαδραστικής ψηφιακής ιστορίας, στην οποία ένα παιδί –ο κεντρικός ήρωας– επιλέγει υγιεινά μικρογεύματα και γεύματα, ενώ η κάθε επιλογή επιδρά διαφορετικά στο περιβάλλον και στην υγεία του. Στο τέλος, τα παιδιά και από τις δύο ομάδες κλήθηκαν να εμπλακούν σε δραστηριότητες αξιολόγησης σχετικά με τον εγγραμματισμό των τροφίμων και τη σπατάλη τροφίμων.