Οι Φυσικές Επιστήμες στην Πρακτική Άσκηση: μελλοντικοί/μελλοντικές νηπιαγωγοί επιλέγουν, σχεδιάζουν και αποτιμούν τους εκπαιδευτικούς τους σχεδιασμούς - Σιδηροπούλου, Χρηστίνα; Πλιόγκου, Βασιλική; Ζουπίδης, Αναστάσιος (Έρευνα για την Εκπαίδευση στις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία, 2023)
Τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα των Φυσικών Επιστημών (ΦΕ) υποστηρίζουν την αξιοποίηση διερευνητικών περιβαλλόντων διδασκαλίας και μάθησης, στα οποία οι διερευνητικές πρακτικές αποτελούν, ταυτόχρονα, μέσο και μαθησιακό στόχο. Ένας βασικός παράγοντας για την επίτευξη αυτής της πρότασης θεωρείται η βασισμένη στην έρευνα εκπαίδευση των μελλοντικών εκπαιδευτικών. Μέσα από τη μελέτη 45 διδακτικών σεναρίων από 30 ημερολόγια Πρακτικής Άσκησης εξετάσαμε πώς προσεγγίζουν οι μελλοντικοί/μελλοντικές νηπιαγωγοί τις θεματικές, που επιλέγουν από τον χώρο των ΦΕ και πώς αποτιμούν την προσπάθειά τους. Η έρευνα βασίστηκε στην ποιοτική ανάλυση περιεχομένου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα διδακτικά σενάρια αφορούν συχνά στην ευρύτερη περιοχή των ΦΕ και διαφοροποιούνται ως προς τη γνώση του περιεχομένου και τη διδακτική των ΦΕ. Εντοπίζεται, κυρίως, ένα μικτό μοντέλο δασκαλοκεντρικών πρακτικών με μερική εφαρμογή στοιχείων εποικοδομητισμού και αποσπασματική αξιοποίηση επιστημονικών πρακτικών. Στα περισσότερα, παρατηρείται σύνθεση από μεμονωμένα στοιχεία διαφορετικών μοντέλων διδασκαλίας ΦΕ και όχι η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου μοντέλου με εσωτερική συνοχή.