Η ετοιμότητα των εκπαιδευτών να ενσωματώσουν συστήματα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση. Μια εμπειρική έρευνα του πεδίου στην Ελλάδα, τάσεις και προοπτικές - Πουλημένου, Σοφία; Πανιτσίδου, Ευγενία (Adult Education Critical Issues, 2025)
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) συνιστά μια σύγχρονη πραγματικότητα με πολλές εφαρμογές στην καθημερινή και επαγγελματική ζωή των ανθρώπων. Στην εκπαίδευση πολλές εκπαιδευτικές διαδικασίες συντελούνται πλέον με τη συνέργεια της ΤΝ, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως τους εκπαιδευτές να δραστηριοποιηθούν σε εντελώς νέα μαθησιακά περιβάλλοντα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι, μέσω μιας ποσοτικής έρευνας, η αποτύπωση των απόψεων των εκπαιδευτών της ελληνικής επικράτειας αναφορικά με την ετοιμότητά τους να ενσωματώσουν την ΤΝ στην εκπαιδευτική τους πρακτική και ταυτόχρονα να αναδειχθούν οι σημαντικότερες προκλήσεις που εγείρονται. Οι εκπαιδευτές φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει πως τα συστήματα ΤΝ είναι ιδιαίτερα επωφελή για την εκπαίδευση και η ετοιμότητά τους να τα ενσωματώσουν στην εκπαιδευτική τους πρακτική βρίσκεται σε σχετικά υψηλά επίπεδα, ενώ ανησυχούν περισσότερο για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ΤΝ στη φύση και τη διαδικασία της μάθησης.