Διαχείριση Ασθενούς με Σύνδρομο Αταξίας-Τηλεαγγειακτασίας στην Ακτινοθεραπεία - Βασιλείου, Κατερίνα; Σοφίου, Φραγκίσκη Ιωάννα; Κανακίδου, Aθηνά; Στεφανογιάννης, Αντώνιος Π.; Μπάκας, Aθανάσιος (Ακτινοτεχνολογία, 2024)
Σκοπός: Το σύνδρομο Αταξία-Τηλεαγγειεκτασία (Ataxia-Telangiectasia/A-T) είναι μια σπάνια νόσος της παρεγκεφαλίδας με βασικό γνώρισμα των ασθενών την υπερακτινοευαισθησία και την προδιάθεση καρκινογένεσης. Η ραδιοβιολογία υπέδειξε ότι μεταλλάξεις στο γονίδιο ΑΤΜ (gene Ataxia Telangiectasia Mutated) οδηγούν σε μη ορθή επιδιόρθωση των βλαβών DNA και σε απουσία ενεργοποίησης κατάλληλων σημείων ελέγχου του κυτταρικού κύκλου μετά από ακτινοβόληση. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η ανάδειξη των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών και χειρισμών των Α-Τ ασθενών στα πλαίσια υποβολής τους σε ακτινοθεραπευτικά σχήματα, καθώς επίσης και των προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν σε ένα ακτινοθεραπευτικό τμήμα λόγω άγνοιας ύπαρξης της νόσου. Υλικό και μέθοδος: Μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης, περιγράφεται το σύνδρομο, οι ραδιοβολογικές αιτίες της υπερακτινοευασθησίας και της καρκινογένεσης, οι μέθοδοι απεικόνισης καθώς και περιστατικά ασθενών κατά την ακτινοθεραπεία. Συμπεράσματα: Οι νοσούντες αποτελούν ιδιάζουσες περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης κατά την ακτινοθεραπεία, λόγω της υπερακτινοευαισθησίας τους. Ο ορθός σχεδιασμός της θεραπείας απαιτεί την έγκαιρη διάγνωση της εν λόγω ασθένειας, προς αποφυγή τοξικότητας ή ακόμη και θανάτου των ασθενών, αναδεικνύοντας τη σημασία των τεστ ακτινοευαισθησίας καθώς και της επαρκούς σχετικής εκπαίδευσης του εμπλεκόμενου προσωπικού.