Οι Εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ακτινοτεχνολογία και οι Απαραίτητες Αλλαγές στην Εκπαίδευση των Τεχνολόγων Ακτινολόγων - Στογιάννος, Νικόλαος; Γεωργιάδου, Ελένη; Μπούγιας, Χαράλαμπος; Μαλαματένιου, Χριστίνα (Ακτινοτεχνολογία, 2022)
Η επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), η σημερινή εξέλιξη της οποίας ξεκινά τη δεκαετία του 1950, αποτελεί πεδίο συνάντησης διαφόρων επιστημών, όπως πληροφορικής, εφαρμοσμένων μαθηματικών, φυσικής κ.α. ενώ τροφοδοτεί και προάγει αρκετούς τομείς της τεχνολογίας. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της Ύγείας η χρήση της ΤΝ έχει ήδη αρχίσει να παράγει πλεονεκτήματα και διαδικασίες που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα. Στα τμήματα ιατρικής απεικόνισης συναντάμε ήδη συστήματα τα οποία βελτιστοποιούν την ποιότητα της εικόνας, βοηθούν στον αυτόματο σχεδιασμό θεραπειών, επιτελούν αυτοματοποιημένη ανακατασκευή εικόνων, αυτόματο σχεδιασμό εξετάσεων, μείωση χρόνου εξέτασης, δομημένη γνωμάτευση κ.α. Τέτοιου είδους συστήματα καλούμαστε ως Τεχνολόγοι Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας να κάνουμε χρήση σε καθημερινή βάση στο χώρο απασχόλησης μας στα τμήματα τόσο της απεικόνισης όσο και της θεραπείας. Αυτές οι τεχνολογίες έχουν μπει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης και της υγειονομικής περίθαλψης. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα επιτύχουμε την ομαλή ένταξη μας σε αυτή την νέα πραγματικότητα είναι μέσω της βελτίωσης και του εμπλουτισμού της ακαδημαϊκής μας εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφασίσουμε ποια θα είναι η στάση μας ως Επαγγελματίες Υγείας απέναντι στη νέα αυτή εποχή.