Εισαγωγικό Σημείωμα: Τεχνοφυσικές οικολογίες και κλιματική κρίση - Δραγώνα, Δάφνη (Αυτόματον: Περιοδικό Ψηφιακών Μέσων και Πολιτισμού, 2025)
Ο ρολος της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης συζητείται εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια. Ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας, η απώλεια της βιοποικιλότητας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, οι προηγμένες τεχνολογίες αξιοποιούνται ολοένα και περισσότερο για τη μελέτη, την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Το θεματικό τεύχος του Αυτόματον "Τεχνοφυσικές οικολογίες και κλιματική κρίση" θέτει ερωτήματα για τις δυνατότητες αλλά και τα όρια της τεχνολογικής μεσολάβησης, διερευνώντας πώς οι βιοτεχνολογικές και υπολογιστικές υποδομές συνδιαμορφώνουν τις έννοιες της φύσης, της οικολογίας και της κρίσης, ενώ παράλληλα αναστοχάζεται τις κοινωνικοπολιτικές, ηθικές και φιλοσοφικές συνέπειες της τεχνοφυσικής συνύπαρξης.