ISSA, Nησιωτικό Σχολείο Κοινωνικής Αυτονομίας: Συνέντευξη με τον Srećko Horvat και τους !Mediengruppe Bitnik - Horvat, Srećko; !Mediengruppe Bitnik, (Αυτόματον: Περιοδικό Ψηφιακών Μέσων και Πολιτισμού, 2025)
Το Νησιωτικό Σχολείο Κοινωνικής Αυτονομίας είναι ένας χώρος στο νησί Βιζ της Κροατίας που επικεντρώνεται σε τρόπους παραγωγής και διαμοιρασμού της γνώσης στην εποχή της κλιματικής κρίσης και του αφανισμού των ειδών. Υπήρξε η πρωτοβουλία μιας μεγάλης ομάδας θεωρητικών, καλλιτεχνών, τεχνολόγων και ακτιβιστών. Πηγές έμπνευσης αποτέλεσαν οι ιδέες του Ιβάν Ίλιτς περί συμβιωτικότητας και αποσχολειοποίησης της κοινωνίας, καθώς και η ίδια η αντιστασιακή ιστορία του νησιού. Στη συνέντευξη μέλη του μιλούν για την ιστορία και τη φιλοσοφία του σχολείου, καθώς και για τον τρόπο οργάνωσής του σε σχέση με τον τόπο, τον χρόνο και τις υποδομές, που διαμορφώνονται από κοινού. Επιμένουν σε ζητήματα που αφορούν την κοινότητα, την οριζοντιότητα και την από κοινού ανάληψη δράσης. Ο τόπος και οι χρονικότητες του νησιού επίσης συζητούνται σε σχέση με την τεχνολογία, την αποανάπτυξη και την ανάγκη να ξαναφανταστούμε τις υποδομές στις οποίες βασιζόμαστε. Μιλούν για το όραμα ενός «αρχιπελάγους αυτονομίας», που βασίζεται σε πόρους κοινούς, στην εμπιστοσύνη και την αποκέντρωση.