Από το σουμπλιμέ της ισπανικής γρίπης στο λοκντάουν του κορονοϊού: μια διαχρονική και συγχρονική μελέτη της επίδρασης των πανδημιών στο λεξιλόγιο της ελληνικής1 - Φλιάτουρας Ασημάκης (Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics, 2022)
Μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας του covid-19 στην ελληνική γλώσσα αφορά το λεξιλόγιο σε επίπεδο τόσο δημιουργίας/διάχυσης λέξεων και εισαγωγής δανείων όσο και στάσης των ομιλητών απέναντι στη νεολογία, λ.χ. αρνητική στάση απέναντι στον δανεισμό και αύξηση της χρήσης στη διαλεκτική και κοινωνική/παικτική ποικιλία. Το φαινόμενο αυτό, όμως, δεν είναι συγχρονικό και ελληνικό, αλλά διαχρονικό και καθολικό, όπως αποδεικνύει η έρευνα σε προγενέστερες πανδημίες, λ.χ. από την περίοδο του λοιμού στην Αρχαία Αθήνα μέχρι και την ισπανική γρίπη και το AIDS, καθώς και σε άλλες γλώσσες.