Η νόσος του κορονοϊού και οι μεταναστευτικές ‘ροές’ ως εθνικές απειλές -ένας χρόνος μετά - Αρχάκης, Αργύρης (Aegean Working Papers in Ethnographic Linguistics, 2021)
Στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και η νόσος του κορονοϊού παρουσιάζουν παραλληλίες στην αντιμετώπισή τους. Εκλαμβάνονται ως εθνικές απειλές για τις οποίες προκρίνεται η ίδια λύση: ο αποκλεισμός. Η πραγμάτευσή μας, με κύριο οδηγό τη σχέση γλώσσας και κοινωνίας, εξετάζει αρχικά τη μεταναστευτική ‘απειλή’ και τη συσχετίζει στη συνέχεια με την απειλή του κορονοϊού. Καταλήγουμε στη θέση ότι η απάντηση στις προαναφερόμενες ‘απειλές’ δεν μπορεί να είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός, αλλά οι γλωσσικές, πολιτισμικές και εν γένει κοινωνικές σχέσεις και συσχετίσεις των ανθρώπων.