Μάρτυρες, μοναχοί και μουσικοί: δύο αινιγματικά κοπτικά αγγεία στο Μουσείο Μπενάκη και παράλληλά τους - Xanthopoulou, Maria (Μουσείο Μπενάκη, 2010)
Η μελέτη αυτή πραγματεύεται μικρή ομάδα πανομοιότυπων σχεδόν κοπτικών αγγείων, τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο του Λούβρου και στο Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων Petrie (University College London) και διακρίνονται για το ιδιαίτερο σχήμα τους και τον πλουσιότατο γραπτό τους διάκοσμο. Τα αγγεία αυτά, για τα οποία έχουν προταθεί διαφορετικές χρήσεις (φωτιστικά σκεύη, λειψανοθήκες κ.λπ.), φέρουν παραστάσεις έφιππων στρατιωτικών αγίων, αποστόλων, δεόμενου αγίου, μοναχού, μουσικών, γυναικείων προτομών και διαφόρων ζώων σε ποικίλους συνδυασμούς. Μέσα από ενδελεχή τυπολογική, εικονογραφική και τεχνοτροπική ανάλυση, επιχειρείται η ταύτιση της χρήσης τους (φωτιστικά σκεύη; λειψανοθήκες;), η ερμηνεία του εικονογραφικού προγράμματος στο σύνολό του, καθώς και η χρονολόγηση των αντικειμένων (πιθανώς 9ος-10ος αιώνας).