Οι επιγραφικές μαρτυρίες του ιερού του Απόλλωνος Αμυκλαίου - Zavvou, Eleni; Themos, Athanassios (Μουσείο Μπενάκη, 2012)
Tο ιερό του Απόλλωνος Aμυκλαίου ήταν ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα των Λακεδαιμονίων και από τον Θουκυδίδη αναφέρεται ως χώρος ίδρυσης στηλών με κείμενα πολιτικής σημασίας (Θουκ. V.18.10, V.23.5). Στις σωζόμενες επιγραφικές μαρτυρίες του ιερού περιλαμβάνονται αναθηματικές επιγραφές ιδιωτικού ή δημοσίου χαρακτήρα, χαραγμένες σε χάλκινα και λίθινα αναθήματα, δύο ανάγλυφες ενεπίγραφες στήλες, μία εκ των οποίων ταυτίζεται με τη στήλη του Αινήτου, που είδε ο Παυσανίας (ΙΙΙ.18.7) στον χώρο του ιερού, και ένας κατάλογος ονομάτων γυναικών, οι οποίες πιθανώς συμμετείχαν στην εορτή των Υακινθίων, χαραγμένος σε τμήμα κεράμου κατά την ελληνιστική εποχή. Περιλαμβάνονται ακόμα κατάλογοι αρχόντων και τιμητικά μνημεία μελών της σπαρτιατικής αριστοκρατίας και ιερέων και ιερειών του Απόλλωνος Αμυκλαίου, καθώς και ένα τμήμα αναμνηστικής επιγραφής. Σημαντική κατηγορία επιγραφών είναι τα ονόματα των τεχνιτών, που χαράχθηκαν πάνω στα αρχιτεκτονικά μέλη του Θρόνου. Σώζονται επίσης λίγα χαράγματα ονομάτων πάνω σε όστρακα και τμήματα κεραμίδων, καθώς και ικανός αριθμός ενσφράγιστων κεράμων, που οδήγησαν ήδη από τον 19ο αι. στην ταύτιση των αρχαίων λειψάνων. Στα “νέα” ευρήματα του ιερού, που εντοπίσαμε στις αποθήκες του Μουσείου Σπάρτης, όπου είχαν μεταφερθεί κατά το παρελθόν, περιλαμβάνεται τμήμα ερμαϊκής πιθανότατα στήλης, που σώζει το κατώτερο τμήμα τιμητικής επιγραφής και μπορεί να χρονολογηθεί μετά την Constitutio Antoniniana, καθώς και ένα τμήμα βάθρου, που σώζει κατάλογο αρχόντων του 3ου αι. μ.Χ. και συγκολλήθηκε με γνωστό από το παρελθόν τμήμα επιγραφής (IG V1, 523). Oι πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στο ιερό του Aπόλλωνος Aμυκλαίου απέδωσαν ένα ακόμα τμήμα επιγραφής, το οποίο συγκολλήσαμε με το γνωστό τμήμα της ερμαϊκής στήλης, στην οποία είχε αναγραφεί το cursus honorum ενός από τα τελευταία γνωστά μέλη της σπαρτιατικής αριστοκρατίας, του Σέκστου Ευδάμου, υιού του Σέκστου Πομπήιου Oνασικράτους (IG V1, 559).