Η πρόσβαση του Αμυκλαίου - Kourinou, Eleni; Pikoulas, Yanis (Μουσείο Μπενάκη, 2012)
Στο άρθρο μας παραθέτουμε τα δεδομένα για την πρόσβαση από τη Σπάρτη στο Αμυκλαίον. Θεωρούμε ότι η διάβαση της Μαγουλίτσας γινόταν σχεδόν στη σημερινή γέφυρα του Αγίου Νικολάου στο Χατίπι, όπου κατέληγε η περίφημη Αφεταΐς οδός· η τελευταία ταυτίζεται ασφαλώς με την οδό Γκορτσολόγου, μετά τον εντοπισμό του ιερού του Ταιναρίου Ποσειδώνος στη συμβολή Διοσκούρων και Γκορτσολόγου. Στη χάραξη της διαδρομής της προς Αμυκλαίον «ιεράς οδού» δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διάσχιση των από τον Ταΰγετο (δυτικά) παραπόταμων του Ευρώτα, που δημιουργούν ένα πολυσχιδές σύστημα, επιβάλλοντας αντίστοιχες ζεύξεις-γέφυρες. Η αρχαία οδός διεσώθη σε δύο σημεία, όπως απέδειξαν σωστικές ανασκαφές της οικείας Εφορείας, στο ΟΤ Γ 256 (νέο ΤΕΛ Σπάρτης) και στις παρυφές του οικισμού της Ριβιώτισσας (σε δύο παρακείμενα οικόπεδα). Τέλος, πιθανολογούμε ότι θα μπορούσε η προς Αμυκλαίον, εκ Σπάρτης, οδός να ταυτισθεί με την Υακινθίδα (Αθην. IV 173f).