The Present becomes the Past: Photographs of Anafi from the 1960s - Kenna, Margaret E. (Μουσείο Μπενάκη, 2008)
Μέσα από µια συλλογή εκατοντάδων ασπρόµαυρων και λίγων έγχρωµων φωτογραφιών, που δώρισε η γράφουσα στο Τµήµα Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, εικονογραφείται η ζωή των κατοίκων της Ανάφης στα µέσα της δεκαετίας του 1960. Τις λήψεις έκανε η δωρήτρια από τον Μάιο 1966 έως τον Αύγουστο 1967 στο πλαίσιο της έρευνάς της στο νησί, για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην κοινωνική ανθρωπολογία. Οι φωτογραφίες καταγράφουν τον ετήσιο κύκλο των αγροτικών εργασιών (όργωµα, σπορά, θερισµός, αλώνισµα, µάζεµα της ελιάς, επεξεργασία στο ελαιοτριβείο), σηµαντικές θρησκευτικές εορτές (γιορτές αγίων, απόκριες, Πάσχα), καθώς και ταφικές και επιµνηµόσυνες τελετές (κηδείες, µνηµόσυνα, εκταφή κ.ά.). Παρουσιάζουν, επίσης, απόψεις κυκλαδίτικων σπιτιών µε τη χαρακτηριστική καµάρα, οικισµών και τοπίων. Αποτελούν έτσι σπάνιες µαρτυρίες της ζωής σε ένα από τα νησιά της “άγονης γραµµής”, που βρισκόταν, όπως έλεγαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του, «εκατό χρόνια πίσω από τον υπόλοιπο κόσµο»σκεφτεί κανείς ότι σήµερα η Ανάφη έχει πολύ περισσότερο πληθυσµό και µια ανθηρή τουριστική οικονοµία.