A Contribution to Byzantine prosopography 2. The Tzirithon family


Published: Mar 17, 2018
Keywords:
βυζαντινή προσωπογραφία Τζιρίθων αριστοκρατία διοίκηση μολυβδόβουλλα
Pantelis CHARALAMPAKIS
Abstract

Παρουσίαση της βυζαντινής οικογένειας των Τζιριθώνων, μέσα από φιλολογικές πηγές, κρατικά και νομικά έγγραφα, καθώς και μολυβδόβουλλα. Συνολικά περιλαμβάνονται 16 πρόσωπα φέροντα το οικογενειακό όνομα Τζιρίθων, καθώς και δύο ακόμα με το βαπτιστικό Τζιριθία, που, πιθανότατα, συνδέεται με το υπό εξέταση οικογενειακό. Από τα 38 μολυβδόβουλλα που συγκεντρώθηκαν, τα 18 προέρχονται από βουλλωτήρια ενός προσώπου.

Το όνομα Τζιρίθων, πιθανότατα, ετυμολογείται από κάποια τουρκική γλώσσα, αν και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η οικογένεια είναι αρμενικής προέλευσης. Η παλαιότερη μαρτυρία για άτομο φέρον το όνομα Τζιρίθων χρονολογείται στα τέλη του 9ου ή τις αρχές του 10ου, ενώ η τελευταία γύρω στα μέσα του 13ου. Το όνομα Τζιριθία, ωστόσο, χρονολογείται στις αρχές του 15ου αι. Προς το παρόν, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η οικογένεια Τζιρίθων δεν στράφηκε καθόλου προς τον στρατιωτικό τομέα και όλα τα μέλη της σχετίζονταν με την πολιτική διοίκηση. Επιπλέον, κατόρθωσαν να διατηρηθούν στο προσκήνιο για περίπου δυο αιώνες.

Αναμφίβολα, η οικογένεια των Τζιριθώνων, αν και ελάχιστα γνωστή, ανήκε στην αφρόκρεμα της βυζαντινής αριστοκρατίας, και είχε πρόσβαση σε υψηλά αξιώματα της πολιτικής διοίκησης.
Article Details
  • Section
  • Articles
Downloads
Download data is not yet available.
Most read articles by the same author(s)