The Study of Ancient Greek Texts in Early Ottoman Constantinople - KUKJALKO, Brigita (Byzantina Symmeikta, 2020)
H εργασία αποτελεί επισκόπηση των έργων σχετικά με τα αρχαία ελληνικά κείμενα στην Κωνσταντινούπολη κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα. Μαρτυρίες από τα σωζόμενα χειρόγραφα που περιέχουν αρχαία ελληνικά κείμενα, τα συγγράμματα των Ελλήνων διανοουμένων της εποχής όπως ο Αμιρούτζης, ο Γεώργιος Τραπεζούντιος, ο Ματθαίος Καμαριώτης, καθώς και πληροφορίες που παρέχονται από τον σύγχρονό τους Κριτόβουλο, αποδεικνύουν ότι οι λόγιοι της εποχής και οι μαθητές τους ενδιαφέρονταν για ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αρχαία ελληνική γλώσσα και τη λογοτεχνία μέχρι τις επιστήμες και τη φιλοσοφία. Η μελέτη των αρχαίων ελληνικών κειμένων δεν περιοριζόταν στην Αυλή των Οθωμανών Σουλτάνων, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κύκλους των Ελλήνων διανοουμένων.