Justinian’s Clemency and God’s Clemency - PARNELL, David Alan (Byzantina Symmeikta, 2020)
Η Φιλανθρωπία του Ιουστινιανού και η θεία Φιλανθρωπία Σύμφωνα με τις απόψεις της επιστημονικής έρευνας, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός δεν διακρινόταν για την φιλανθρωπία του. Αλλά κατά την διάρκεια της βασιλείας του τόσο ο ίδιος όσο και οι υπουργοί του κατηύθυναν μια συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιασθεί ως ελεήμων. Ο Προκόπιος και ο Μαλάλας έχουν καταγράψει πολυάριθμα και συγκεκριμένα παραδείγματα των μεγάλων πράξεων φιλανθρωπίας του αυτοκράτορα. Ο αυτοκράτορας και οι νομικοί του προέβαλαν την φιλανθρωπία στις Νεαρές, και αυλικοί όπως ο Αγαπητός και ο Παύλος ο Σιλεντιάριος επαίνεσαν επίσης τον Ιουστινιανό. Η προπαγάνδα περί της φιλανθρωπίας του Ιουστινιανού βασίστηκε σε ιστορικές παραδόσεις από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τον ελληνιστικό κόσμο, και την χριστιανική διδασκαλία.