Of false philosophers and inept teachers: Theodore Prodromos’ satirical writings (with a translation of the poem Against the old man with a long beard). - MARCINIAK, Przemyslaw T. (Byzantina Symmeikta, 2020)
Ψευδοφιλόσοφοι και Αδαείς Δάσκαλοι: Τα σατιρικά κείμενα του Θεοδώρου Προδρόμου Ορισμένα από τα σατιρικά κείμενα του Θεοδώρου Προδρόμου (όπως ο Φιλοπλάτων, ο Αμαθής, ή το ποίημα κατά μακρογενείου γέροντος) μπορούν να θεωρηθούν ως οι διδακτικές του προγραμματικές δηλώσεις. Επιπλέον δείχνουν πώς αντιλαμβανόταν ο Πρόδρομος την «ὑπόκρισιν», να προσποιείται δηλαδή κάποιος ότι είναι ένας άλλος.