The Battle of Kalavrye Revisited - GILMER, James Michael (Byzantina Symmeikta, 2021)
Στο άρθρο επανεξετάζονται τα σχετικά με την μάχη της Καλαβρύης (1078), της κρίσιμης αυτής αντιπαράθεσης μεταξὺ Αλεξίου Κομνηνού και Νικηφόρου Βρυεννίου, και προτείνεται μία άλλη ερμηνεία για την εξέλιξή της. Η σύγχρονη βιβλιογραφία βασίζεται στην εξιστόρηση του νεωτέρου Νικηφόρου Βρυεννίου στην Ύλη Ιστορίας, με σύντομες αναφορές στα λίγα σημεία διαφοροποίησης που υπάρχουν στην αφήγηση της Άννας Κομνηνής στην Αλεξιάδα, και η ακρίβειά της θεωρείται δεδομένη. Έχει αγνοηθεί όμως σε μεγάλο βαθμό η λίγο παλαιότερη εκδοχή που παρουσιάζει ο Μιχαήλ Ατταλειάτης. Στο άρθρο επιχειρείται να αποδειχθεί ότι μία βασική λεπτομέρεια που αναφέρεται στην σύγχρονη βιβλιογραφία –η αιφνίδια άφιξη των Τούρκων μισθοφόρων που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Αλεξίου– βασίζεται στην παράδοση της Ύλης Ιστοριών και της Αλεξιάδας, δεν επαληθεύεται όμως από την Ιστορία του Μιχαήλ Ατταλειάτη. Η αναφορά σε «αιφνίδια άφιξη» των Τούρκων μισθοφόρων οφείλεται σε παρερμηνεία της τακτικής του Αλεξίου: οι Τούρκοι ήσαν εξ αρχής παρόντες στο πεδίο της μάχης.