The late Byzantine and early Ottoman Trikala of Thessaly - TEREZAKIS, Georgios (Byzantina Symmeikta, 2020)
Η σύνθεση των δεδομένων του οθωμανικού καταστίχου BBA/MM 10 με τα στοιχεία των πηγών της υστεροβυζαντινής περιόδου, αποκαλύπτει τη συνέχεια στις λειτουργίες της πόλης των Τρικάλων ως εξέχοντος διοικητικού και εμπορικού κέντρου, ενώ το αγροτικό σκέλος της οικονομίας της πόλεως είχε ενδεχομένως περιοριστεί. Η βασική διαφοροποίηση έχει να κάνει με την ισχυρή, και πλειοψηφική ήδη από τα μέσα του 15ου αιώνα, παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου, που αλλάζει σε σημαντικό βαθμό την φυσιογνωμία της πόλης