Turning Traitor: Shifting Loyalties in Procopius’ Gothic Wars - LILLINGTON-MARTIN, Christopher; STEWART, Michael Edward (Byzantina Symmeikta, 2021)
Η αφήγηση του ιστοριογράφου Προκoπίου για τον πόλεμο εναντίον των Γότθων στην Ιταλία περιέχει πολλές περιπτώσεις Γότθων, Ιταλών και Ανατολικών Ρωμαίων που αλλάζουν παρατάξεις κατά τη διάρκεια της μακράς σύγκρουσης. Η συστηματική εξέταση του θέματος δείχνει ότι ο Προκόπιος γενικά αντιμετώπιζε με συγκατάβαση τους στρατιώτες που λιποτακτούσαν, στάση, που αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες μεσογειακές αντιλήψεις του 6ου αιώνα. Τί μπορούν να μας διδάξουν τα παραδείγματα των «προδοτικών» συμπεριφορών σχετικά με τη διαφωνία στην εποχή του Ιουστινιανού; Παρόμοιες και άλλες πράξεις διαφωνίας από στρατιώτες υποδηλώνουν ότι μονάδες του στρατού του Ιουστινιανού –τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του δυτικού πολέμου– είχαν κάποιο επίπεδο ελευθερίας του λόγου και της δράσης, που μερικές φορές τους επέτρεπε να υπαγορεύουν όρους είτε στον διοικητή τους είτε στην κεντρική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη. Με τον ίδιο τρόπο και η γοτθική αντίσταση στην Ιταλία, μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πράξη μη συμμόρφωσης προς την πολιτική που τους αντιμετώπιζε ως βαρβάρους, χωρίς νόμιμη αξίωση για την Ιταλία.