Nomos and canon in Byzantium: the case of the confiscation of the holy vessels during the reign of Alexios I Comnenus. - ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ AΓΓΕΛΙΚΗ (Byzantina Symmeikta, 2021)
Στο άρθρο διερευνώνται η σχέση νόμων και κανόνων στο Βυζάντιο, η στάση του βυζαντινού αυτοκράτορα απέναντι στους κανόνες και την εκκλησία γενικότερα, καθώς και τα όρια της νομοθετικής εξουσίας του, με αφορμή την έριδα που απασχόλησε το Βυζάντιο για περίπου δεκαπέντε χρόνια (1081-1095) ως αποτέλεσμα της εκποίησης από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό των ιερών σκευών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μισθοφορικά στρατεύματα για την αντιμετώπιση του νορμανδικού κινδύνου μετά την κατάληψη του Δυρραχίου από τους Νορμανδούς τον Οκτώβριο του 1081. Η εξίσωση νόμων και κανόνων από την Νεαρά 131 του Ιουστιανού το 545, καθώς και η ασαφής θέση των νομικών του 12ου αιώνα απέναντι στη σχέση νόμων και κανόνων, ως αποτέλεσμα της στενής σχέσης Εκκλησίας και Πολιτείας στο Βυζάντιο, των δύο όψεων της μίας χριστιανικής αυτοκρατορίας, αντικατοπτρίζονται στη χρήση των όρων «νόμος» και «κανόνας» με μία διάθεση εξίσωσής τους στην Αλεξιάδα της Άννας Κομνηνής, που καταγράφει τα σχετικά με την έριδα