Byzantine Textual Sources for Climatic and Environmental Developments - TELELIS, Ioannis (Byzantina Symmeikta, 2022)
ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Το παρόν άρθρο πραγματεύεται την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη διερεύνηση των βυζαντινών κειμενικών πηγών από ιστορική και παλαιοκλιματολογική άποψη. Αναλύει γενικές έννοιες που επηρεάζουν την ιδεολογική προοπτική των αναφορών στον καιρό, το κλίμα και τις σχετικές καταστροφές, στο πλαίσιο των ειδών των βυζαντινών κειμενικών πηγών που τις περιλαμβάνουν. Στη συνέχεια, παρουσιάζει επισκόπηση των τεκμηριωμένων παλαιοκλιματικών στοιχείων που συναντώνται για το Βυζάντιο, δίνοντας έμφαση στις κατηγορίες των φαινομένων που αναφέρονται στις πηγές. Τέλος, συζητά προβλήματα που σχετίζονται με την ανάλυση και την ερμηνεία των στοιχείων με όρους ιστορικής κλιματολογίας του Βυζαντίου και, τελικά, βυζαντινής περιβαλλοντικής ιστορίας.