The Decline of the Opsikian Domesticates and the Rise of the Domesticate of the Scholae - LOUNGHIS, T.K. (Byzantina Symmeikta, 1996)
T. Κ. Λουγγής H παρακμή των δομεστικάτων του Οψικίου και η ανάδειξη του δομεστικάτου των σχολών Το γεγονός ότι οι τουρμάρχες εμφανίζονται στο Οψίκιον μόλις από τις αρχές του ένατου αιώνα και εξής μαζί με το ότι ένας δομέστικος των Βουκελλαρίων μαρτυρείται σε σφραγίδα του πρώτου μισού του όγδοου αιώνα (G. Zacos - A. Veglery, Byzantine Lead Seals Ι, Βασιλεία 1972, αρ. 1656) οδηγεί στην διαπίστωση ότι στην πρώτη φάση της ιστορίας του, το αρχαιοπρεπές θέμα του Οψικίου δεν υποδιαιρείτο σε τούρμες, αλλά σε δομεστικάτα (Βουκελλαρίων, Οπτιμάτων). Η διαπίστωση ότι ο κόμης του Οψικίου έχει υπό τις διαταγές του δομεστίκους ενισχύει την υπόθεση του J. Haldon, ότι ο κόμης του Οψικίου είναι κατευθείαν απόγονος του comes domesticorum. Η ίδρυση του δομεστικάτου των σχολών από τον Κωνσταντίνο Ε’ γύρω στα εξηκοστά έτη του όγδοου αιώνα συνδυάζεται έτσι με την περίπου ταυτόχρονη ίδρυση των θεμάτων των Βουκελλαρίων και Οπτιμάτων και δείχνει να αποσκοπεί στη μείωση της ανησυχητικής ισχύος του ώς τότε παντοδύναμου Οψικίου.