Das Bild des «anderen» im Werk von Niketas Choniates. Das Beispiel von Peter und Asen - BASEU-BARABAS, Theoni (Byzantina Symmeikta, 1996)
Θεώνη Μπαζαίου-Barabas Η «Εικόνα του Άλλου» στο έργο του Νικήτα Χωνιάτη. Η περίπτωση της επανάστασης του Πέτρου και Ασέν Με βάση το ιστορικό και ρητορικό έργο του Νικήτα Χωνιάτη εξετάζεται ο τρόπος παρουσίασης των λαών που συμμετέχουν στην επανάσταση του Πέτρου και Ασέν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ισαακίου Β’ Αγγέλου (1185-1195). Η επιλογή κατάλληλων λέξεων και εκφράσεων για τους Βούλγαρους, Βλάχους και Κουμάνους καθώς και η επισήμανση της ιδιοτυπίας ορισμένων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων αυτών των λαών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Νικήτας Χωνιάτης συνειδητά τούς διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους ξένους λαούς. Παράλληλα, όμως, ασκεί κριτική στην πολεμική τακτική του αυτοκράτορα Ισαακίου Β’, τον οποίο παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης εκστρατείας του κατά των Βουλγάρων, το φθινόπωρο του 1187. Συμπερασματικά επισημαίνεται η χρήση τόσο κοινότυπων εκφραστικών μέσων όσο και διαφοροποιημένων κατά την περίσταση διατυπώσεων που αναφέρονται στην ενδυμασία, στην πολεμική τακτική, τα πολεμικά ήθη ή τις γαστριμαργικές προτιμήσεις των «αποστατών». Ο βυζαντινός ιστορικός και ρήτορας είναι επίσης πρόθυμος να αναγνωρίσει θετικές ιδιότητες στον βούλγαρο αντίπαλο του και να κατηγορήσει τον βυζαντινό αυτοκράτορα για αδράνεια και ολιγωρία.