Les manuscrits slaves de la bibliotheque du monastère de Saint-Jean Théologien à Patmos - BILIARSKY, Ivan (Byzantina Symmeikta, 1996)
Ivan Biliarsky Τα σλαβικά χειρόγραφα της συλλογής της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο Η σύντομη αυτή μελέτη αποσκοπεί στην περιγραφή των δύο σλαβικών κωδίκων, που απόκεινται στη βιβλιοθήκη της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και είναι γνωστά μόνο από τη συνοπτική αναγραφή τους στον κατάλογο του Σακκελίωνος. Ο κώδικας αρ. 469 περιέχει τους Ψαλμούς και λειτουργικά κείμενα. Σύμφωνα με την παρασελίδεια σημείωση στο φύλλο 245ν, ο κώδικας αντιγράφηκε από τον μοναχό Μωυσή στη μονή του Αγίου Παύλου στο Αγιον Όρος. Ο κώδικας αρ. 470 περιέχει το Τυπικό των Ιεροσολύμων και μερικά λειτουργικά κείμενα. Και οι δύο κώδικες ακολουθούν το σερβικό ορθογραφικό ιδίωμα. Οι δύο κώδικες παρουσιάζουν πολλά κενά και η διατήρηση τους είναι κακή. Οι δύο κώδικες χρονολογούνται στον 15ο αιώνα και είναι δυνατό vα υποθέσουμε ότι είχαν την ίδια τύχη: αφού καταστρώθηκαν στο Άγιον Όρος (πιθανότατα στη μονή του Αγίου Παύλου), μεταφέρθηκαν στην Πάτμο, όπου αποτελούν τεκμήρια για τη συμβίωση των ορθοδόξων βαλκανικών λαών κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας.