The Last Byzantine Military Manuscript: Istanbul TSMK G.İ. 36 and the Taktika of Nikephoros Ouranos - RANCE, Philip (Byzantina Symmeikta, 2024)
Περίληψη: Το χειρόγραφο Ιstanbul TMSK G.İ. 36 (παλαιότερα γνωστό ως codex Constantinopolitanus / Seragliensis graecus 36) αποτελεί σημαντικό και σε αρκετά χωρία μοναδικό μάρτυρα του κειμένου των Τακτικά του Νικηφόρου Ουρανού, μιας ιδιαιτέρως εκτεταμένης πολεμικής πραγματείας που συντάχθηκε περί το 1000 και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέκδοτη. Ο κώδικας TSMK G.İ. 36, έργο των αρχών της δεκαετίας του 1430, αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα βυζαντινού χειρογράφου του είδους και είναι μια σπάνια περίπτωση κώδικα παλαιότερου του 1453 που διασώθηκε στην οθωμανική σουλτανική βιβλιοθήκη. Αν και εντοπίστηκε στο ανάκτορο του Τοπκαπί το 1887, δυσκολίες στην πρόσβαση εμπόδισαν επί μακρόν την επιστημονική του έρευνα και παραμένει έως σήμερα το λιγότερο μελετημένο χειρόγραφο στον χώρο των βυζαντινών στρατιωτικών πραγματειών. Η παρούσα εργασία είναι η πρώτη συστηματική μελέτη του TSMK G.İ. 36. Αποπειράται μια ολοκληρωμένη κωδικολογική και φιλολογική έρευνα, όπου μελετάται και αναθεωρείται η παλαιότερη βιβλιογραφία, παρέχεται μια λεπτομερής περιγραφή του κώδικα και αξιολογούνται οι ομοιότητες σε επίπεδο κειμένου και η σημασία του για μια πλήρη κριτική έκδοση των Τακτικών του Νικηφόρου Ουρανού