Ex occidente lux? Zu den lateinischen Wurzeln der Zwei-Gewalten-Lehre des Patriarchen Photios - SCHMINCK, †Andreas F. (Byzantina Symmeikta, 2018)
Το άρθρο δημοσιεύεται από τα κατάλοιπα του αειμνήστου Α. Schminck με την ευγενική παραχώρηση της χήρας του εκλιπόντος, κ. Karin Schminck, και με την σύμφωνη γνώμη του καθηγητή D. Simon. Είναι το πρώτο μέρος εκτενέστατης μελέτης, στην οποία ο διακεκριμένος μελετητής του βυζαντινού Δικαίου υποστηρίζει ότι στην νομοθετική συλλογή της Εισαγωγής διακρίνεται επιρροή από τις χαλκευμένες κατά τον 9o αιώνα Decretales Pseudo-Isidorianae, εξ ου και ο τίτλος Ex Occidente Lux? Δυστυχώς η μελέτη παρέμεινε ημιτελής ͘͘ ο συγγραφέας είχε ολοκληρώσει μόνο το δημοσιευόμενο εδώ πρώτο τμήμα της, στο οποίο επιχειρείται με γλαφυρό και διαφωτιστικό τρόπο ιστορική αναδρομή και παρακολούθηση της εξέλιξης των γεγονότων όσον αφορά την ιστορία του ζητήματος της διάκρισης των εξουσιών από την εποχή του πάπα Γελασίου Α΄ και εξής.