Σταυρικές εγχαράξεις και απολάξευση γλυπτών κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Μία ερμηνευτική προσέγγιση. - ΔΟΥΛΦΗΣ, Ανδρέας (Byzantina Symmeikta, 2022)
Η σύγχρονη έρευνα υποδεικνύει μία περίπλοκη και - τουλάχιστον φαινομενικά - αντιφατική εικόνα ως προς τη στάση των Χριστιανών έναντι των μη χριστιανικών γλυπτών κατά την Ύστερη Αρχαιότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποιότητα της παρέμβασης υποδηλώνει καταστροφική πρόθεση για το αρχικό μήνυμα του γλυπτού καθώς και για την καλλιτεχνική του αξία. Σε άλλες περιπτώσεις, οι παρεμβάσεις γίνονται με προσοχή και προκαλούν μικρότερη ζημιά στην αρχική εικόνα. Το κύριο ερώτημα είναι: ποιοι είναι οι λόγοι για την εμφάνιση διαφορετικών πρακτικών; Ποιοι είναι οι λόγοι για την εκ νέου ερμηνεία των χριστιανικών αγαλμάτων σε χριστιανικό πλαίσιο σε μια σειρά υποθέσεων; Αντίθετα, ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από τις περιπτώσεις όπου η καταστροφική πρόθεση εναντίον των γλυπτών είναι σαφής; Για να απαντηθεί πληρέστερα αυτή η ερώτηση επιχειρείται μια νέα ερμηνεία, σχετικά με την παράλληλη εμφάνιση αυτών των δύο διαφορετικών πρακτικών.