Le témoignage du Vaticanus gr. 163 pour la période entre 945-963 - MARKOPOULOS, A. (Byzantina Symmeikta, 1979)
A. Μαρκόπουλος Ἡ συμβολὴ τοῦ χειρογράφου Vaticanus gr. 163 γιὰ τὴ χρονικὴ περίοδο 945-963 Τὸ χειρόγραφο Vaticanus gr. 163 παραδίδει, ἀνάμεσα σὲ ἄλλα ἱστορικά κείμενα, καὶ μία μορφὴ τῆς χρονογραφίας τοῦ Συμεὼν Λογοθέτη. Ἡ ἰδιαιτερότητα τῆς μορφῆς αὐτῆς εἶναι ὅτι ἡ διήγηση δὲ διακόπτεται μὲ τὸ θάνατο τοῦ Ρωμανοῦ Λακαπηνοῦ, ὅπως συνήθως συμβαίνει μὲ τὰ χειρόγραφα τοῦ Λογοθέτη, ἀλλὰ συνεχίζεται μέχρι τὴν ἀναγόρευση στὸ θρόνο τοῦ Νικηφόρου Φωκᾶ (963). Ἀποτελεῖ ἔτσι σημαντικὴ ἱστορικὴ πηγή για τα γεγονότα αὐτῆς τῆς περιόδου. Ἡ μελέτη περιλαμβάνει ἔκδοση τῶν φφ. 58ν-61 τοῦ χειρογράφου Vaticanus gr. 163 ποὺ καλύπτουν τὸ χρονικὸ διάστημα μεταξὺ τῶν ἐτῶν 945-963. Ἡ ἔκδοση συνοδεύεται ἀπὸ ἱστορικὸ σχολιασμό.