Les actes roumains de Simonopétra (Mont Athos). Catalogue sommaire - NASTASE, D.; MARINESCU, Florin (Byzantina Symmeikta, 1987)
Δ. Ναστάσε - Φλ. Μαρινέσκου Τὰ ρουμανικὰ ἔγγραφα τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σιμωνόπετρας (Ἅγιον Ὄρος). Συνοπτικὸς κατάλογος Τὸ 1983, σὲ προηγούμενο τόμο τῶν Συμμείκτων, ὁ Δ. Ναστάσε παρουσίασε γιὰ πρώτη φορὰ τὸ μεγάλο ἀριθμὸ ρουμανικῶν ἀνέκδοτων ἐγγράφων ποὺ σώζονται στὸ ἀρχεῖο τῆς Σιμωνόπετρας. Ἀκολουθεῖ, τώρα, σὲ συνεργασία μὲ τὸν Φλορὶν Μαρινέσκου, ὁ συνοπτικὸς κατάλογος αὐτῶν τῶν ἐγγράφων, ἀπὸ τὰ ὁποῖα τὸ παλαιότερο χρονολογείται στὰ 1433 καὶ τὸ πιὸ πρόσφατο στὰ 1848. Ὁ ἀριθμός τους φτάνει στὰ 773 καί, συνολικά, μὲ ἀντίγραφα, μεταφράσεις, περιλήψεις, ὑπερβαίνει τὰ 1500 (προσωρινοὶ ἀριθμοί). Μὲ τὴ μοναδικὴ ἐξαίρεση ἑνὸς μολδαβικοῦ ἡγεμονικοῦ κηροβούλλου, ὅλα προέρχονται ἀπὸ τὴ Βλαχία. Τὰ περισσότερα εἶναι ἡγεμονικά, ἀλλὰ ὑπάρχουν καὶ πολυάριθμα συμβόλαια, καθὼς καὶ ἔγγραφα ποὺ ἀπολύθηκαν ἀπὸ τὸ ἡγεμονικὸ συμβούλιο, πατριάρχες τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, μητροπολίτες τῆς Οὐγγροβλαχίας, ἄλλες ἀρχές, καθὼς καὶ ἀπὸ μονές-μετόχια τῆς Σιμωνόπετρας (ἀπὸ τὶς ὁποῖες ἡ πιὸ σημαντικὴ ἦταν ἡ καλούμενη μονὴ τοῦ «Μιχαὴλ Βόδα»).