Some Byzantine State Annuitants: Epi tes (Megales) Hetaireias and Epi ton Barbaron - OIKONOMIDES, Nikos (Byzantina Symmeikta, 2008)
Νίκος Οικονομίδης Βυζαντινοί αξιωματούχοι με κρατικό ετήσιο εισόδημα: ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρων Στη μελέτη εξετάζονται δύο σειρές μολυβδόβουλλων, οι ιδιοκτήτες των οποίων παράλληλα προς τα λοιπά τους αξιώματα φέρονται είτε να ανήκουν στην (μεγάλη) ἑταιρεία είτε ως ἐπὶ τῶν βαρβάρων. Η ανάλυση των τίτλων και η διασταύρωση με τις πληροφορίες από αφηγηματικές πηγές, όπως το Περί βασιλείου τάξεως και από το Περί των βασιλικών ταξιδιών αποδεικνύει ότι και στις δύο περιπτώσεις οι τίτλοι επί ἐπὶ τῆς (μεγάλης) ἑταιρείας και ἐπὶ τῶν βαρβάρων δεν δηλώνουν λειτούργημα, αλλά ψιλό αξίωμα. Επιπλέον, από τη διασταύρωση των μαρτυριών συμπεραίνεται ότι οι δύο τίτλοι ανήκουν σε διαφορετικές διαβαθμίσεις της ίδιας κατηγορίας αξιωμάτων. Η απόκτηση αυτών των αξιωμάτων, που συνοδευόταν από ετήσια ρόγα, προϋπέθετε την αρχική «αγορά» τους, την επένδυση δηλαδή ενός αρχικού κεφαλαίου, κλιμακούμενου ανάλογα με τον τίτλο. Η απόδοση, ωστόσο, των κεφαλαίων ήταν σχετικά χαμηλή, γεγονός που υποδεικνύει ότι η αγορά τίτλων απέβλεπε αφενός σε κοινωνική καταξίωση και αφετέρου στην δυνατότητα συμπληρωματικών εισοδημάτων από άλλες πηγές.