Speaking ceramics:Τhe bacini as containers of hidden messages and expressions of memory - ΓΙΑΓΚΑΚΗ, Αναστασία (Byzantina Symmeikta, 2022)
Τα αγγεία που έχουν εντοιχιστεί σε ναούς του ελλαδικού χώρου έχουν ήδη από τη δεκαετία του 1970 αποτελέσει αντικείμενο έρευνας. Την τελευταία δεκαετία η σχετική έρευνα συστηματοποιήθηκε, στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος. Με βάση τόσο δημοσιευμένο υλικό από την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και δημοσιευμένο αλλά και αδημοσίευτο υλικό από την Κρήτη η μελέτη επικεντρώνεται στις διαφορετικές πτυχές της χρήσης των εφυαλωμένων κεραμικών στις όψεις των ναών. Ειδικότερα, εκτός από τον καθαρά διακοσμητικό ή και λειτουργικό ρόλο της χρήσης των bacini στα εκκλησιαστικά μνημεία, επιχειρείται να αναδειχθεί η σημασία τους ως αντικείμενα που: α. εμπεριέχουν συμβολισμούς μέσω των οποίων δηλώνονται κυρίως θρησκευτικά νοήματα, β. παρέχουν έμμεσες πληροφορίες για τους αρχικούς ιδιοκτήτες τους ή/και τους δωρητές, γ. αποτελούν αφιερώματα, κειμήλια ή και λείψανα, δ. είναι δείκτες διαπολιτισμικής όσμωσης μεταξύ του «εγχώριου» και του «ξένου», του χριστιανικού και του μουσουλμανικού κόσμου, δύο χριστιανικών δογμάτων, ε. εκφράζουν την πολιτισμική μνήμη στη διάρκεια της οθωμανικής και της νεότερης εποχής.