Ouvrages patristiques de la Bibliothèque du monastère Saint-Jean-le-Théologien sur l'île de Patmos - GEROLYMATOU, Maria (Byzantina Symmeikta, 2024)
Η Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου ιδρύθηκε το 1088 από τον όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό. Η προσωπική βιβλιοθήκη του ιδρυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της δημιουργίας της πλουσιότατης Βιβλιοθήκης. Σώζονται πέντε αναγραφές των βιβλίων της Βιβλιοθήκης των βυζαντινών χρόνων, οι οποίες χρονολογούνται το 1103, 1126/1227, 1200, 1262/1277 και 1302 και οφείλονται σε πρωτοβουλίες ηγουμένων. Στη μελέτη αυτή γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί πόσο δύσκολο είναι να ταυτιστούν οι αναφερόμενοι στις αναγραφές κώδικες με κώδικες που σώζονται σήμερα στη Βιβλιοθήκη της Μονής. Ταυτόχρονα, τίθενται προβληματισμοί σχετικά με τον χαρακτήρα των αναγραφών, τα κριτήρια των συντακτών, αλλά και θέματα διαχείρισης του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης