The Judge as Hierophant in Psellos’ Or. min. 14 - DIAMANTOPOULOS, GEORGIOS (Byzantina Symmeikta, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την τελετουργική και μυστική γλώσσα στο Or. min. 14 του Μιχαήλ Ψελλού στο πλαίσιο των απόψεών του περί της νομικής παιδείας. Δίνεται έμφαση στην εστίασή του στους βαθμούς της μύησης, στο άδυτο και στον ιεροφάντη των αρχαίων παγανιστικών Μυστηρίων. Τίθεται ως θεμελιώδης εργασία υπόθεσης ότι ο Ψελλός, μέσω αυτής της τακτικής, εκφιλοσοφεί τη νομική επιστήμη σε ένα τελε-τουργικό πλαίσιο, ώστε να εξυψώσει την ερμηνευτική ως τη βασική φιλοσοφική του πρόταση.