Venice Against Piracy in the Eastern Mediterranean: Good and Bad Venetians (14th–15th c.) - ΓΑΣΠΑΡΗΣ, Χαράλαμπος (Byzantina Symmeikta, 2025)
Η Βενετία εναντίον της πειρατείας στην ανατολική Μεσόγειο: Οι «καλοί» και οι «κακοί» Βενετοί (14ος-15ος αι.). Με αφορμή πειρατικά επεισόδια στο χώρο του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα, στα οποία εμπλέκονται βενετοί υπήκοοι, εξετάζεται η στάση της Βενετίας απέναντι στο πειρατικό φαινόμενο της εποχής. Ειδικότερα, σχολιάζεται τόσο ο αμυντικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση πειρατικών επιθέσεων εναντίον βενετικών κτήσεων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το μηχανισμό στο νησί της Κρήτης, όσο και το κυνήγι βενετών υπηκόων που ασκούν πειρατεία ή συμπεριφέρονται ως πειρατές και ο τρόπος που αυτοί οδηγούνται στη δικαιοσύνη και καταδικάζονται. Δημοσιεύονται σχετικά ανέκδοτα έγγραφα από το Κρατικό Αρχείο της Βενετίας, τα οποία αναφέρονται στα πειρατικά επεισόδια που περιλαμβάνονται στη μελέτη.