Ο έλεγχος διαφθοράς και οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της ευρωζώνης - Καλκίτσα Κερασία; Λαζαρίδου Παρασκευή (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2024)
Η σύγχρονη κοινωνία χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων η οποία επιτυγχάνεται μέσω των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, την διεθνοποίηση της παραγωγής, της κινητικότητας του κεφαλαίου και την ανάπτυξη των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι ΑΞΕ αποτελούν μια αναπτυξιακή γέφυρα στην διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στο κατά πόσο οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες της Ευρωζώνης επηρεάζουν το επενδυτικό της περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα πως συνδέονται οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες με τις άμεσες ξένες επενδύσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν συνεχεία ακολουθεί μελέτη περίπτωσης των χωρών Ελλάδας – Ιρλανδίας, καθώς η Ιρλανδία είναι η δεύτερη χώρα της Ε.Ε. που μόλις λίγους μήνες μετά την Ελλάδα, μπήκε σε μνημόνια και κατάφερε να επιστρέψει πολύ γρήγορα στην κανονικότητα εστιάζοντας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να αναλύσει τη συσχέτιση και τον σημαντικό βαθμό συσχέτισης των μεταβλητών μεταξύ τους, εφαρμόζοντας την στατιστική μέθοδο της παραγοντικής ανάλυσης με την χρήση του στατιστικού προγράμματος SPSS. Για την ανάλυση αυτή αντλήθηκαν δεδομένα από την Παγκόσμια Τράπεζα για το χρονικό διάστημα 2011-2020 (σε βάθος δεκαετίας) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εν κατακλείδι παρατίθενται αφενός τα συμπέρασμα της ανάλυσης και αφετέρου οι προτάσεις για αλλαγή στο αναπτυξιακό πρότυπο της Ελλάδος για την συστηματική προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων με απώτερο σκοπότην ανάκαμψη της οικονομίας.