Η επίδραση της πνευματικότητας στη διαχείριση ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, σε γονείς παιδιών με καρκίνο. - Νιζάμης Κλεάνθης; Καλλιακμάνης Βασίλειος; Κουτσουπιάς Νικόλαος; Παναγιωτόπουλος Πέτρος (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2024)
Η σοβαρή ασθένεια σε παιδιά συνδέεται με ψυχοκοινωνικά, βιοηθικά, πνευματικά και οικογενειακά προβλήματα, τα οποία καταπονούν τους συγγενείς αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Το ιδιαίτερο στοιχείο στις παιδικές νεοπλασίες δεν είναι μόνο η ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα στην οποία στοχεύει, αλλά και το σύνολο των δευτερογενών επιπτώσεων τις οποίες επιφέρει στο περιβάλλον του ασθενούς παιδιού, δηλαδή τις άμεσα σχετιζόμενες με το παιδί που νοσεί πληθυσμιακές ομάδες, τους γονείς και τους συγγενείς του. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για την «Ανακουφιστική φροντίδα», μια διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα που εστιάζει στην στήριξη και την ανακούφιση ασθενών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, σε καταστάσεις προοδευτικών και απειλητικών για τη ζωή νοσημάτων. Η θεολογική προσέγγιση της ανακουφιστικής φροντίδας, με τη διάνοιξη νέων οριζόντων θεώρησης του πόνου και της ασθένειας και τη διαχείρισή τους με τη βοήθεια της χριστιανικής πίστης, συνιστούν προκλήσεις για την εποχή της ανθρώπινης παντοδυναμίας. Οι παράγοντες «θρησκευτικότητα» και «πνευματικότητα», έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να λαμβάνονται σημαντικά υπόψη μέσα στο πλήθος των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχοσωματική ανταπόκριση του οργανισμού στην ασθένεια και τη θεραπεία. Στην παρούσα έρευνα διερευνάται πολυμεταβλητά η επιρροή της πίστης στη διαχείριση ψυχολογικών και κοινωνικών ζητημάτων, που αναφύονται στους γονείς παιδιών με νεοπλασία. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 133 οικογενειών παιδιών με καρκίνο και η προβολή των αποτελεσμάτων έγινε κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας και ανάλυσης δεδομένων με λογισμικό ανοικτού κώδικα. Σκοπός της μελέτης είναι να αναδείξει κατά πόσο η πίστη στον Θεό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της παιδικής νόσου, τη διαχείριση συναισθημάτων όπως του άγχους και του φόβου, καθώς και τη διατήρηση της ψυχολογικής ισορροπίας του γονέα.