Οι επιπτώσεις του εργασιακού στρες: Η περίπτωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας στην Ελλάδα - Μήτσου Λάζαρος; Βαϊντερλή Θεοδώρα (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2026)
Το παρόν άρθρο εξετάζει τις επιπτώσεις του εργασιακού στρες/άγχους στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, μια ομάδα εκπαιδευτικών που συχνά αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και αβεβαιότητες στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Στόχος της έρευνας είναι να αναλυθεί η σχέση μεταξύ εργασιακού στρες και διάφορων παραγόντων, όπως η εργασιακή απόδοση και η επαγγελματική εξουθένωση κ.α.. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνει πέντε βασικούς παράγοντες: (1) εργασιακό στρες, (2) εργασιακή απόδοση, (3) επαγγελματική εξουθένωση, (4) ικανοποίηση από την εργασία, και (5) στρατηγικές αντιμετώπισης. Κάθε παράγοντας μετράται μέσω ενός πλήθους ερωτήσεων, στις οποίες οι συμμετέχοντες απαντούν χρησιμοποιώντας κλίμακα Likert. Η ανάλυση των δεδομένων θα γίνει μέσω παλινδρόμησης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι συσχετίσεις μεταξύ των πέντε παραγόντων και να εντοπιστούν οι βασικές επιπτώσεις του εργασιακού στρες στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, θα διερευνηθούν οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για να διαχειριστούν το στρες και πως αυτές επηρεάζουν την συνολική ικανοποίηση και απόδοση στην εργασία τους. Τα πρώτα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το εργασιακό στρες έχει σημαντική επίδραση στην επαγγελματική εξουθένωση και την ικανοποίηση από την εργασία. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης φαίνεται να παίζουν κρίσιμο ρόλο στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες, ενώ η εργασιακή απόδοση παρουσιάζει διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα επίπεδα στρες και τις εφαρμοζόμενες στρατηγικές. Η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για αποτελεσματικές παρεμβάσεις και υποστήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, προκειμένου να βελτιωθεί η ψυχική τους υγεία και η επαγγελματική τους απόδοση. Τα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και υποστήριξης, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της επαγγελματικής ικανοποίησης σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης.