Παγκόσμιες τάσεις Έρευνας εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εθνική και Διεθνή Πολιτική: μια Βιβλιομετρική Ανάλυση - Βαγιάνος Δημήτριος; Κουτσουπιάς Νικόλαος (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2026)
Οι εφαρμογές της Tεχνητής Nοημοσύνης στην εθνική και διεθνή πολιτική, καθώς και στις διεθνείς σχέσεις ολοένα και αυξάνονται. Αμφισβητούνται οι γεωστρατηγικές συμμαχίες, εισάγονται νέες προκλήσεις στη διεθνή ατζέντα, ενώ οι διπλωμάτες και οι διαπραγματευτές έχουν στη διάθεση τους χρήσιμα εργαλεία προκειμένου να εκτελέσουν το έργο τους. Ταυτόχρονα εγείρονται νέα ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύουν άμεσα τις μεταβαλλόμενες συνθήκες κατά τη διάρκεια διεθνών κρίσεων, επιτρέποντας στις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργούν άμεσα και αποφασιστικά. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης είναι σε θέση να παρακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διεθνείς πηγές ειδήσεων και άλλες ροές δεδομένων, προκειμένου να διακινείται αποτελεσματικά το περιεχόμενα ενώ είναι δυνατόν να εντοπίζονται πρώιμοι δείκτες επικείμενων συγκρούσεων ή ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Χρησιμοποιώντας εργαλεία της γλώσσας R, η παρούσα μελέτη προσεγγίζει βιβλιομετρικά το ψηφιακό συγγραφικό πλαίσιο του επιστημονικού πεδίου της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εθνική και διεθνή πολιτική με σκοπό να δημιουργήσει μια εποπτική εικόνα του συγκεκριμένου αντικειμένου. Για την αποτύπωση της εικόνας αυτής, επισημαίνονται και αναλύονται τα σχετικά μεταδεδομένα, όπως οι ετήσιοι ρυθμοί παραγωγής, οι πιο σχετικές πηγές, οι παγκόσμιες συχνότητες παραπομπών, οι δείκτες συνεργασίας, οι κατανομές συχνοτήτων υπαγωγής, οι σχετικές συχνότητες λέξεων και η δυναμική της δικτύωσης λέξεων. Τα σύνολα δεδομένων υποβάλλονται περαιτέρω σε ανάλυση μέσω της μεθόδου της Πολλαπλής Ανάλυσης Αντιστοιχιών (MCA) σε συνδυασμό με την Ιεραρχική Συσταδοποίηση (HC). Ο στόχος αυτής της πολυμεταβλητής στατιστικής ανάλυσης είναι να διακρίνει μοτίβα και συσχετίσεις μεταξύ των μετρικών δεδομένων ψηφιακής συγγραφικότητας του συγκεκριμένου θεματικού αντικειμένου και, μέσα από αυτή τη διαδικασία, της σημασιολογικής κατανόησης της εμπλοκής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη εθνική και διεθνή πολιτική.