Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του κορωνοϊού (covid-19) στις επιχειρήσεις της Δράμας - Μήτσου, Λάζαρος; Γκόλιου, Μαρία (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2024)
H πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) είναι αισθητή και αποτελεί μέχρι και σήμερα, μετά από 2 ολόκληρα χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η Ελλάδα φτάνοντας στο τέλος μιας εκτεταμένης περιόδου κρίσης (2013-2019), χρηματοοικονομικής κατά βάση, φαίνεται να εμφάνιζε ενθαρρυντικά στοιχεία ανάκαμψης και επιστροφής σε χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κανονικότητας. Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού (covid-19) άλλαξε πλήρως τα έως τότε δεδομένα με την εμφάνιση της, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, φέρνοντας ιδιαίτερα σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Ένας από τους τομείς που επηρεάστηκαν είναι αναμφισβήτητα αυτός της υγείας, αλλά υπάρχουν και άλλοι όπως αυτός της κοινωνικής-πολιτικής συνοχής και της οικονομίας, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Κρίνεται αναγκαία, λοιπόν, η μελέτη, η καταγραφή και η ανάλυση των επιδράσεων της πανδημίας του Covid-19, από τη σκοπιά των επιχειρήσεων που (υπο)λειτουργούσαν την εν λόγω περίοδο, αντλώντας σημαντικά και επίκαιρα στοιχεία για τον τομέα της οικονομίας της χώρας. Η μελέτη επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων δραστηριοτήτων, που εδρεύουν στη Δράμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι εγγεγραμμένες στο Επιμελητήριο Δράμας, από όπου συλλέξαμε τα στοιχεία μας. Τα δεδομένα από το Επιμελητήριο Δράμας θα αναλυθούν, καθώς και θα συσχετιστούν, ανά κλάδο δραστηριότητας και ανά χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στόχος της παρούσας έρευνας, λοιπόν, είναι αφενός να γίνει αντιληπτή η πορεία των επιχειρήσεων της Δράμας πριν και μετά την οικονομική κρίση, αλλά και της πανδημίας, και αφετέρου ποιοι κλάδοι δραστηριότητας επλήγησαν περισσότερο ή αντίθετα κατάφεραν να ανταπεξέλθουν υπό τις συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας (2011-2021).