Σύγκριση μεθόδων και στρατηγικών για την εφαρμογή της Ταξινόμησης (Ανάλυση σε Συστάδες) στο πολυδιάστατο σύνολο δεδομένων «Forest Cover Type» - Πρατσινάκης, Εμμανουήλ; Κυρανά, Ζαχαρένια; Παπαφιλίππου, Νικόλαος; Μάρκος, Άγγελος; Μενεξές, Γεώργιος (Τετράδια Ανάλυσης Δεδομένων, 2026)
Μια πολυδιάστατη και πολυμεταβλητή δομή με μεικτού τύπου δεδομένα δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών στρατηγικών και στατιστικών μεθόδων Tαξινόμησης, μέσω στατιστικών πακέτων και γλωσσών προγραμματισμού. Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα της Ταξινόμησης εξαρτώνται από την απόσταση και τη μέθοδο συννένωσης που θα χρησιμοποιηθεί. Οι μέθοδοι Tαξινόμησης που θα συγκριθούν, μέσω του συνόλου δεδομένων «Forest Cover Type», είναι η Διαιρετική Ταξινόμηση (Partitioning Clustering) ή αλλιώς η μέθοδος των k-μέσων και η Ιεραρχική Ταξινόμηση (Hierarchical Clustering). Στόχος της εργασίας είναι η σύγκριση των εν λόγω μεθόδων στη διαμέριση του συγκεκριμένου συνόλου δεδομένων σε ομάδες-συστάδες (clusters). Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης προκύπτει ότι υπάρχουν πολλές στρατηγικές (κωδικοποίηση δεδομένων και επιλογή της κλίμακας μέτρησης των μεταβλητών εισόδου) για την ταξινόμηση δεδομένων μεικτού τύπου. Η Python εξήγαγε τα αποτελέσματα γρηγορότερα, έως και περισσότερο από 100%, σε σύγκριση με το SPSS, ενώ παρατηρήθηκε ότι τα αποτελέσματα και των δύο λογισμικών ήταν τα ίδια εκτός από κάποιες μικροδιαφορές λόγω αριθμητικών στρογγυλοποιήσεων. Διαπιστώθηκε ότι η Ιεραρχική Ταξινόμηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο ή σε άλλα σύνολα δεδομένων παρόμοιου μεγέθους, και με τη συγκεκριμένη σύνθεση Η/Υ που χρησιμοποιήθηκε για τις αναλύσεις, αφού και τα δύο λογισμικά “κατέρρευσαν”. Αυτό αποτελεί μάλλον μειονέκτημα, καθώς η Ιεραρχική Ταξινόμηση μέσω του δενδρογράμματος δίνει τη δυνατότητα εκτίμησης του πλήθους των συστάδων συνδυάζοντας ποικίλες αποστάσεις και μεθόδους συνένωσης, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη μέθοδο των k-μέσων. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα αποτελέσματα της Ταξινόμησης εξαρτώνται από τη στρατηγική κωδικοποίησης και επιλογής της κλίμακας μέτρησης των μεταβλητών που θα χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση.