Η Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) μέσα από τις επιστολές των στρατιωτών: Mια «κουλτούρα πολέμου», κληροδότημα του Μεγάλου Πολέμου (1914-1918); - Grigoriou, Panagiotis (Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 2011)
Ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 στη Μικρά Ασία υπήρξε προέκταση τόσο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου όσο και των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913). Η ήττα του ελληνικού στρατού οδήγησε στην άφιξη δύο εκατομμυρίων προσφύγων στην Ελλάδα, συνιστώντας έτσι ένα μείζον επεισόδιο της ελληνικής Ιστορίας. Το παρόν άρθρο περιγράφει την καθημερινή ζωή και τις αναπαραστάσεις του Έλληνα στρατιώτη στο μέτωπο μέσα από άμεσες πηγές, όπως είναι οι επιστολές πού έστελναν οι στρατευμένοι στις «αδελφές τού στρατιώτου», οι εφημερίδες κ.ά. Στα κείμενα αυτά διακρίνονται οι διαφορετικές πτυχές της ζωής στο μέτωπο και ιδιαίτερα η κοινωνικότητα στη μάχη. Η μελέτη διερευνά τη δυνατότητα σύγκρισης της κατάστασης του Έλληνα στρατιώτη με εκείνη του Γάλλου στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922), απόρροια τού συγκεκριμένου ιστορικού πλαισίου των δύο χωρών, βιώθηκε και «επιτελέστηκε» από τον Έλληνα στρατιώτη σύμφωνα με πρακτικές πού σχετίζονται με τις δυναμικές των συρράξεων του 1914-1918 και τού 1912-1913.