Ακίνητη ιδιοκτησία, κοινωνική θέση και εθνικο-θρησκευτική ταυτότητα στη συνοικία Osman Aga της Χαλκηδόνας γύρω στα 1875 - Anastassiadou, Meropi (Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 2004)
’Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της έθνικο-θρησκευτικής ταυτότητας καί της κατοχής άκίνητης ιδιοκτησίας; Ή μελέτη αύτή παρουσιάζει μια σύγκριση άνάμεσα στους μουσουλμάνους καί στους χριστιανούς ιδιοκτήτες άκινήτων δσον άφορα στήν κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση καί θέση στη συνοικία Osman aga τής Χαλκηδόνας (Kadiköy) κατά τή δεκαετία του 1870. Ή Χαλκηδόνα γνωρίζει ταχεία άστική καί πολεοδομική άνάπτυξη κατά το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα. Το κατάστιχο 3833 (τής σειράς Maliye Nezareti Varidat) πού φυλάσσεται στα οθωμανικά αρχεία τής Πόλης (Ba§bakanlik Osmanli Ar§ivleri) καταγράφει τα άκίνητα τέλειας κυριότητας (mülk) πού περιλαμβάνονται στα δρια του Osman aga καί αποτελεί πολύτιμη πηγή γιά την έξέταση τής κοινωνικής διαστρωμάτωσης στο ύπύ άνάπτυξη αύτύ προάστιο τής οθωμανικής πρωτεύουσας.