Εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των Ρουμανικών χωρών και της Μικράς Ασίας - Cicanci, Olga (Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, 2008)
Προερχόμενοι στην πλειονότητά τους από τήν ’Οθωμανική Αυτοκρατορία, οί ’Έλληνες έμποροι πού έγκαταστάθηκαν, προσωρινά ή μόνιμα, στίς ρουμανικές χώρες, κατά τή διάρκεια τοϋ 17ου μέχρι τόν 19ο αιώνα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στή διακίνηση των εμπορευμάτων από καί προς τή Μικρά ’Ασία. ’Οργανωμένοι σε εμπορικές εταιρείες (όπως ήταν έκεΐνες από τό Σιμπίου καί τό Μπρασόβ), σέ εμπορικούς συνεταιρισμούς ή σέ εμπορικούς οίκους (π.χ. τού Στάμου, τοϋ Πολίζου κ.λπ.), οί Έλληνες έμποροι, συχνά συνεταίροι μέ τούς Ρουμάνους ή τούς άλλους Βαλκανίους, στήν περίοδο πού άναφέραμε παραπάνω, θά γίνουν οί πιό σημαντικοί μεταφορείς των εμπορευμάτων, τών προερχομένων από τήν Κωνσταντινούπολη καί τή Μικρά ’Ασία, τόσο προς τις ρουμανικές χώρες, όσο καί προς τήν κεντρική Εύρώπη.