Ο πύργος στο Πιτυός της Χίου - Μισαηλίδου (Missailidis) Αννα (Anna) Γεωργίου (George) (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2018)
Στη βορειοανατολική Χίο βρίσκεται ο πύργος του Πιτυούς που είχε σημαντική στρατηγική θέση στο οχυρωματικό δίκτυο της γενουατοκρατίας, διότι επόπτευε τόσο αγροτικές όσο και στρατιωτικές θέσεις. Το Πιτυός ήταν έδρα castellanusκαι είχε το μονοπώλιο παραγωγής πίσσας από τερεβινθίνη, που χρησιμοποιούνταν ως υγρομονωτικό υλικό για πλοία και στέγες. Στον πύργο εντοπίζονται τρεις κατασκευαστικές φάσεις, που ανάγονται από τα ύστερα βυζαντινά χρόνια έως και τον πρώιμο 16ο αιώνα. Η κεραμική και τα νομίσματα που εντοπίστηκαν χρονολογούνται στην ίδια περίοδο.