Μονή του Αγίου Συμεών του στυλίτη: τόπος προσκυνήματος. - SODINI, Jean-Pierre (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Ο Συμεών ο στυλίτης ο πρεσβύτερος (λίγο πριν το 390-459) είναι ο ιδρυτής ενός ιδιότυπου ασκητισμού. Εγκαταστάθηκε στα ασβεστολιθικά υψίπεδα της Συρίας, στην Τελανισσό, σε έναν λόφο. Ανέγειρε διαδοχικά τέσσερις στύλους. Απέκτησε μεγάλη φήμη και περί το 470 ιδρύθηκε στη θέση ένας μεγάλος χώρος προσκυνήματος, που περιλάμβανε ένα σταυρόσχημο μαρτύριο, ένα προσαρτημένο σε αυτό μοναστήρι, ένα βαπτιστήριο, σειρές από κελιά και δευτερεύουσες εκκλησίες. Στο χωριό, το οποίο συνδεόταν με μια ιερά οδό με το προσκυνηματικό κέντρο, είχαν οικοδομηθεί κτήρια υποδοχής και καταστήματα, ένα λουτρό, πανδοχεία, μία εκκλησία και τέσσερα μοναστήρια. Πήλινες ευλογίες, κοσμήματα και μετάλλια πωλούνταν στους προσκυνητές. Μετά την επίθεση στα 636 από τους Άραβες, ο χώρος ξανακατακτήθηκε στα 979 και παρέμεινε έως το 1017 στα χέρια των Βυζαντινών, οι οποίοι και τον οχύρωσαν. Οι μοναχοί πιθανόν να εγκατέλειψαν την περιοχή τον 12ο αιώνα.