Νέα ερμηνευτική πρόταση και αναχρονολόγηση του παλαιοχριστιανικού συγκροτήματος των Σόλων. - ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Doria NICOLAOU) Ντόρια (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η προσπάθεια ανασύστασης των χρονολογικών φάσεων του επισκοπικού συγκροτήματος των Σόλων καθώς και η διατύπωση μιας νέας ερμηνευτικής πρότασης των αρχιτεκτονικών καταλοίπων που προϋπήρχαν της ανέγερσης των δύο διαδοχικών χρονολογικά βασιλικών, της πεντάκλιτης (δεύτερο μισό 5ου αιώνα) και της τρίκλιτης (δεύτερο μισό 6ου αιώνα). Τα πρώιμα αυτά κατάλοιπα (4ος – μέσα 5ου αιώνα), τα οποία σχετίζονται άμεσα με την παρουσία νερού, φαίνεται ότι συνδέονται με τον υπόσκαφο θάλαμο, πιθανότατα τον χώρο ταφής του αγίου Αυξιβίου και θα μπορούσαν άρα να ταυτιστούν με το Μαρτύριό του.