Επανεξέταση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στη λίμνη της Απολλωνίας στη Βιθυνία - KAPPAS (Μιχάλης ΚΑΠΠΑΣ) Michalis; MAMALOUKOS (Σταύοος ΜΑΜΑΛΟΥΚΟΣ) Stavros (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου στην ομώνυμη νησίδα της Απολλωνίας λίμνης στη Βιθυνία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον C. Mango, ο οποίος χρονολόγησε το μνημείο στον 9ο-10ο αιώνα. Πρόκειται για σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό με τρούλο μιας σπάνιας παραλλαγής του τύπου με απομονωμένα γωνιακά διαμερίσματα. Πρόσφατη επιτόπια έρευνα ανέδειξε νέα στοιχεία που πιστοποιούν ότι το μνημείο, εκτός από τις δύο κόγχες στα πέρατα της διαμήκους κεραίας του σταυρού, διέθετε δύο επιπλέον κόγχες στα άκρα των εγκάρσιων σταυρικών σκελών.