Η ταυτότητα βασίλισσας και δεσπότη στην ταφική πλάκα του ναού της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ (Myrtali ACHEIMASTOU-POTAMIANOU) Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2017)
Η ανάγλυφη πλάκα ψευδοσαρκοφάγου στο ταφικό μνημείο της οσίας Θεοδώρας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ταυτότητα των εικονιζομένων μορφών βασίλισσας και δεσπότη της Άρτας. Η συζήτηση για την ταύτισή τους με τη βασίλισσα μοναχή Θεοδώρα και τον γιo της Νικηφόρο Α΄ Κομνηνό Δούκα είτε, κατά τελευταία ερμηνεία, με την Άννα Κομνηνοδούκαινα Παλαιολογίνα ως αντιβασίλισσα και τον γιo της Θωμά ενισχύει την πρώτη άποψη. Στη γνώμη συντείνουν τα στοιχεία που προσάγει ο βίος της οσίας Θεοδώρας, τα οποία φωτίζουν αρκετά το νόημα της, σπάνιας για επιτύμβια πλάκα, εικονογραφικής σύνθεσης (πιθανώς 1282/83-1296).